Gripal enfeksiyon , influenza virüslerinin yol açtığı akut üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ile seyreden bir hastalıktır. Hastalığa genel olarak grip adı verilse de diğer virüslerin yaptığı üst solunum yolu enfeksiyonlarına da yaygın olarak grip denmektedir.
Bu durum hastalığın diğer üst solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırılmasına neden olur.
Genellikle hastalığın daha hafif seyrettiği çoğunlukla ayakta atlatılan nezle ve soğuk algınlığından farlı olarak grip. Çok sayıda ölümle sonuçlanan ve dünya çapında salgınlara yol açan ağır bir hastalıktır.
Yüksek ateş . yaygın kas ağrıları ve kırgınlık ile seyreden grip toplumda aynı anda pek çok kişiyi etkileyerek büyük oranda işgücü kayıplarına yol açabilir
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Üst Solunum Yolu Ne Demektir?

Solunum yolu deyince burun, sinüsler, yutak (farinks) ve gırtlak (larinks) anlaşılır. Bu bölgelerin iltihaplarına da üst solunum yolu enfeksiyonu (genel olarak ÜSYE şeklinde kısaltılır) denir. Üst solunum yolu; kulak ve alt solunum yolları ile bağlantılıdır.
Salgınlar ne zaman artar
Gripal enfeksiyonlar her mevsim görülebildiği gibi çoğunlukla genellikle mevsim geçişlerinde havaların soğuduğu. Gece ile gündüz arasında ısı farkının arttığı ve nem miktarının düştüğü dönemlerde görülme sıklığı artar. Hastalık çoğunlukla sonbahar aylarının sonlarında başlayarak ilkbahar aylarına kadar etkili olarak devam eder. Hastalığın zamana göre değişim göstermesinde çevresel faktörler ve yaşam tarzı önemli rol oynar. Özellikle havaların soğuduğu dönemlerde kalabalık ve havalandırmanın iyi olmadığı kapalı alanların kullanılması hastalığın mevsimsel olma özelliğini artıran önemli çevresel etkenlerdendir.

Nasıl bulaşır
Hastalık influence virüsünün bulaşmasını takip eden 1-3. Günlerde
• üşüme, titreme,
• ani yükselen ateş,
• halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık,
• boğaz ve baş ağrısı,
• yaygın kas ve eklem ağrıları,
• bulantı , genisde dolgunluk ve akıntı,
• gözlerde yanma kızarıklık,
• burun akıntısı
gibi belirtilerle ortaya çıkar.

Buna benzer belirtiler nezle, farenjit, tonsillit, sünizit, larenjit, bronşit, zatürrenin başlangıcı gibi durumlarda da görüldüğü için bir hekim tarafından değerlendirilmesi uygun olur. Aksi taktirde boşuna zaman kaybı ve hastalığın tedavisinde antibiyotik kullanılmasında gecikme söz konusu olabilir.
Gripal enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılması yararsız hatta zararlıdır. Bakterilerin dayanıklılığının artmasına neden olur ki buda gerektiğinde antibiyotiğin etkisi azalır yada olmaz. Ancak gripal enfeksiyonlarla karışan ve bazen griple birlikte ve ona eşlik eden zatürre, kulak iltihabı, bademcik iltihabı söz konusu ise antibiyotik kullanılmalıdır.
Yaşlılar, kalp hastaları, akciğer, böbrek, şeker hastaları ve kanser hastalıkları gibi vücut direncini bozan hastalıkları olanlar belirtiler ortaya çıkar çıkmaz derhal bir hekime başvurmalıdırlar.
Önemli not: Gripal enfeksiyonlarda , bakteriyel enfeksiyon olmadan koruyucu olsun diye antibiyotik verilmemelidir.


Gripten korunma

Ana prensip vücut direncinin düşmesini engellemekten geçer.
• Mevsime uygun giyinilmeli. (Vücut ısısını koruyucu kalın giysiler)
• Bol sıvı tüketilmeli
• Bolca taze meyve ve sebze tüketilmeli
• Hastalarla yakın temastan ve ortak eşya kullanmaktan kaçınılmalıdır
• Havalandırması iyi mekanlar kullanılmalıdır.
• Her sene grip aşısı yaptırılmalıdır.

Gripal enfeksiyonların tedavisi

Gripal enfeksiyonlarda tedavinin amacı hastanın direncini artırmaktır.
• 3-5 gün kesin yatak istirahati
• Bol sıvı alınması
• Ağrı kesici ve ateş düşürücü alınabilir
• Sekresyonların rahat çıkarılması için öksürük şurubu (expectoran)
• Bolca yeşil sebze ve taze meyve tüketilmeli
• Boğaz muozasının şişliği ve kızarıklığı için Antikonjesyonal ilaç (şişlik giderici) verilebilir.

Önemli not: Komplikasyon geçirme ihtimali bulunan risk gurubu hastalarda ( bebekler, çocuklar yaşlılar gibi ) doğrudan virüslere etki eden anti virütik ilaçlar verilebilir. Ayrıca 3-5 günlük ateşli periyottan sonra düzelme ve sonra tekrar alevlenme görülürse derhal bir hekime gidilmelidir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise 16 yaşından küçük çocuklara aspirin ve salisilar gurubu ilaçların yerine parasetamol gurubu ağrı kesici ve ateş düşürücüler verilmelidir.
Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise 16 yaşından küçük çocuklara aspirin ve salisilar gurubu ilaçların yerine parasetamol gurubu ağrı kesici ve ateş düşürücüler verilmelidir.

Grip aşısı
Grip aşısı inaktive bir aşı olup her yıl sonbahar aylarında ortaya çıkmakta ve formülü her yıl yenilenmektedir. Aşı bir önceki yıl salgın yapan 3 virüs suşunu içerir. Visüs aşısında kullanılacak suşlar WHO ( Dünya Sağlık Örgütü ) tarafından tavsiye edilir.
Grip aşısı grip olmayı önlemese bile zatürree gibi ağır komplikasyonların sıklığını azaltabilmektedir. Bununla beraber sağlıklı bir kişinin aşı yaptırmasının fazla bir önemi yoktur.
Risk gurubu olarak sayılan 65 yaş üzerindekilere, akciğer, kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları olanlar, immün sistem bozuklukları olan kanser AIDS tedavisi görenler, ve bunlara bakan huzur evi çalışanları, doktor hemşire, ebe , hastabakıcı , evinde yaşlısı ve hastası olanlara ilk üç ayından sonra hamilelere, ilk 6 ayından sonra bebeklere önerilmektedir.